ФАНТАЗИЯ и КО.

Блог за ФАНТАСТИКА и ФЕНТЪЗИ . Красиви картини на фентъзи тематика от млади и прогресиращи автори . Голям избор от фентъзи герои от игри и книги . Всичко , което трябва на един фен е събрано тук!

Exchange.bg

четвъртък, 17 юли 2008 г.

Елфи

Част трета от Фантастични създания


Елфите са митологични същества от фолклора и митологията на германските народи. В скандинавската митология те са раса от малки божества на природата и плодородието. Елфите често са изобразявани като млади мъже и жени с прекрасна външност, живеещи в гори или други места сред природата, под земята или в езера и други водни басейни. Те са описвани като дълго живеещи или безсмъртни същества, които притежават магически способности. Благодарение на епическата творба на Дж. Р. Р. Толкин "Властелинът на пръстените", където елфите имат значима роля, те се превръщат в основни персонажи на модерното фентъзи.
В съвременните фолклористика и фентъзи са приети два основни типа елфи: същества, чийто ръст е еднакъв или близък на човешкия (elven на английски) и елфи с миниатюрен ръст (elfs на английски). Интересно още за тях е,че противно на всеобщото мнение елфите,особено миниатюрните,имат крила и в много филми е взаимствана тази идея.






Елфите в литературата
Според легендите елфите са предимно с благ характер, но имат проявление и като лукави, горди и тъмни елфи. В съвременната литература образът на елфите се използва във фентъзи романите, като създател на визуализация в представата ни за тях се счита Дж. Р. Р. Толкин, който ги представя като стройни, високи, красиви създания с благ характер.След Толкин много други автори също започват да използват тези същества. Може би първо място сред тях заема Тери Брукс, който ги включва в поредицата за "Шанара". В тези книги елфите са загубили вълшебството си и сега ще трябва да плащат за това в сблъсъка с ужасяващите творения на черната магия.В света на Мидкемия на Реймънд Фийст също има елфи, макар, че там те нямат чак толкова важна роля. По-интересни са тъмните елфи, техните мрачни братя, които под ръководството на демоничния Мурмандамус се мъчат да завладеят останалите раси, без да осъзнават, че са само пионки в ръцете на вселенски сили.Като става дума за мрачни елфи обаче, човек първо се сеща за Дризт до Урден от книгите за "Forgotten Realms" на Р. А. Салваторе. Там въпросния Дризт се е отказал от черното си наследство и се бори на страната на доброто. Враговете му го презират, но още никой не го е победил…Елфи има и в книгите от цикъла "The Kingdoms & The Elves of the Reaches" на Робърт Станек. Там приказните създания имат решаваща роля в битките, разиграващи се във величествения свят на "Ruin Mist".Отново на елфите разчита и младия Ерагон от едноименния бестселър на Кристофър Паолини. Те могат да му помогнат срещу злия император Галбаторикс. Елфите се срещат още и в книгите на автори като Тад Уилямс, Маргарет Вайс и Трейси Хикман, Андре Нортън и Мерседес Лаки, Дъглас Найлс, Денис Маккирнън и още много други. Най-вероятно е и да продължават да се появяват в любимите ни книги, тъй като за тях винаги има какво да се каже.
Exchange.bg

0 коментара:

Публикуване на коментар

Абонамент за Коментари за публикацията [Atom]

<< Начална страница