ФАНТАЗИЯ и КО.

Блог за ФАНТАСТИКА и ФЕНТЪЗИ . Красиви картини на фентъзи тематика от млади и прогресиращи автори . Голям избор от фентъзи герои от игри и книги . Всичко , което трябва на един фен е събрано тук!

Exchange.bg

сряда, 16 юли 2008 г.

Орки

Част втора от Фантастични създания



Орките (от латински Orcus, титла на бога Плутон, цар на подземното царство) са познати в наши дни предимно от книгите на Дж. Р. Р. Толкин като раса от създания, които често са използвани от злите сили като войници.

Латинското наименование е използвано впоследствие и за подземното царство като цяло. Думата се появява по-късно в германските езици без латинското си окончание в познатата форма „орк“.

Във фолклора и в приказките на европейските народи орките са огромни антропоморфни чудивища, великани, гиганти, жестоки човекоядци.

Орките са злобни същества, известни от творбите на английския писател Джон Роналд Руел Толкин - "Хобит", "Властелинът на пръстените", "Силмарилион" и други. Орките са създадени от първия Мрачен владетел, наричан Моргот /Мелкор/, в Севера на Средната земя. Толкин описва, че първоначално те били елфи, отвлечени от слугите на Моргот, изтезавани и осакатени, докато се превърнали в "скверни, поробени твари"- злобна подигравка с елфите - прекрасните Чеда на Илуватар. Обратно на елфите, възвишени и красиви, орките са дребни, кривокраки, кривогледи и гърбави същества, с тъмна кожа, стърчащи от устата остри зъби. Във вълшебния свят на Толкин по подобен начин са създадени и троловете - като грозно подобие на ентите, за забавление на Мрачния владетел.

Орките повече от всичко обичат да рушат и убиват, въпреки ,че ако се наложи умеят да строят и да бъдат опитни ковачи и леяри /макар и далеч от класата на джуджетата, както е казано в "Хобит"/. Говорят варварска смесица от различни езици, като всичко изопачават по свой вкус, а говорът им е изпълнен с ругатни и грубости. Саурон, Властелинът на пръстените /първи помощник на Моргот и по-късно новият Мрачен владетел/ създава Черната реч, желаейки да я направи общ език за слугите си, но се проваля в това и единствено Назгулите я знаят в древната и форма. Но пък трябва да се отбележи ,че много от думите, разпространени сред орките през Третата епоха идват именно от Черната реч - един пример е думата "гаш" /"огън"/. Любимото оръжие на орките - ятаганът, въпреки че използват също боздугани, лъкове и брадви. Орките изключително са на страната на злото, те са използвани от Мрачния владетел като основни войскови единици и враждуват с всички други народи. Орките не понасят слънчевата светлина, предпочитат мрака на нощта или тунелите, които прокопават с голямо умение. През Третата епоха обаче, Саруман създава в Исенгард особена порода орки, устойчива на слънчева светлина, по-едра и силна от съществуващите дотогава представители. Наричат я Урук-хай /от Черната реч- буквално "племе на орките"/ Основните обиталища на орките през Третата епоха на Средната земя са в Мордор, Мъгливите планини, Исенгард. Известни с имена представители на оркския род са Гришнах, Горбаг, Шаграт, Углук и други. Другите народи използват различни названия за тези неприятни същества. Всъщност "орк" е название най-близко до езика на Рохан. На Синдарин то звучи като "ирч", Друедаините използват думата "горгун" , в Черната реч названието е "урук". Елфите употребяват и думата "Гламхот" - буквално "креслива орда". В Червената книга на Западния предел често се среща и думата "гоблин", когато става дума за орките.


Exchange.bg

1 коментара:

  • В 19 август 2008 г. в 1:38 , Blogger desoit каза...

    http://www.ateabooks.com/websait/Korica2.gif

    Само погледни каква книга е излязла МИТИЧЕСКИ ЧУДОВИЩА всички чудовища от митовете, легендите и киното в една книга с поразителни рисунки по добри от твоите..

     

Публикуване на коментар

Абонамент за Коментари за публикацията [Atom]

<< Начална страница