ФАНТАЗИЯ и КО.

Блог за ФАНТАСТИКА и ФЕНТЪЗИ . Красиви картини на фентъзи тематика от млади и прогресиращи автори . Голям избор от фентъзи герои от игри и книги . Всичко , което трябва на един фен е събрано тук!

Exchange.bg

неделя, 13 юли 2008 г.

Дюн - мисли

"Началото е онова време, когато трябва да се положи най-усърдна грижа везните да са точни."





С тези думи на принцеса Ирулан започва началото на една епоха на един свят толкова жив , колкото и нашия . Тук ще обърнем внимание на няколко ключови цитата от книга първа . Цитатите са взети от http://bg.wikiquote.org/ , където има още доста интересни неща . Но преди да пусна цитатите ще се опитам да си обясня защо тази книга е толкова велика . Първо , защото е уникална и неповторима пълен уникат както се казва. Второ защото независимо от времето ТЯ ще е винаги актуална със своята богата самобитна култура и морални устои станали пътеводни звезди за хиляди млади и стари читатели и трето но не на последно място заради своя чар , прочеш ли една страница ти почваш втора и след това и трета и така до сутринта . Именно затова скоро време няма да има втора като нея освен " Властелинът на пръстените " , но те са равни в своето величие ...







"Не бива да се страхувам. Страхът погубва разума. Страхът е онази низка смърт, която носи пълно унищожение. Аз ще се изправя с лице срещу моя страх. Ще му позволя да мине по мен и през мен. А когато отмине, ще извърна вътрешното си око, за да проследя пътеката му. Там, откъдето е минал страхът, няма да е останало нищо. Ще остана единствено аз."





"Ето какво казваше св. Алая - повелителката на ножа: "Светата майка трябва да съчетава изкусителната хитрост на куртизанка с недосегаемото величие на девствена богиня и да държи в напрежение тези свои качества, докато траят силите на нейната младост. Защото, когато младостта и красотата отминат, тя ще разбере, че времето, изпълнено някога с напрежение, се е превърнало в източник на вещина и находчивост."





"Един свят се крепи на четири неща - и тя размаха четири кокалести пръста - ... учението на мъдрия, справедливостта на силния, молитвите на добродетелния и храбростта на смелия. Ала всичко това не би струвало и пукната пара... - Тя сви пръстите си в юмрук - ... без владетел, който да владее изкуството да управлява. Постави именно това в основата на своето управление."





"— Пресявал ли си някога пясък през сито? - запита тя.
Шибащият като камшик въпрос заостри вниманието му. Пясък през сито. Той кимна.
— Ние от "Бин Джезърит" пресяваме хората, за да открием човеците."

Също така вижте и Класика в жанра : " ДЮН"



Етикети: , ,

Exchange.bg

0 коментара:

Публикуване на коментар

Абонамент за Коментари за публикацията [Atom]

<< Начална страница