ФАНТАЗИЯ и КО.

Блог за ФАНТАСТИКА и ФЕНТЪЗИ . Красиви картини на фентъзи тематика от млади и прогресиращи автори . Голям избор от фентъзи герои от игри и книги . Всичко , което трябва на един фен е събрано тук!

Exchange.bg

неделя, 26 октомври 2008 г.

Пабло Пикасо - какво не знаем за него ...

Днес е рожденият ден на великият художник Пабло Пикасо , един от основателите на Кубизма и модерното изкуство . Именно затова реших да напиша няколко интересни факти за него .



1. Истинското му име се състой от 23 думи. Весело нали ? Цялото име на Пабло Пикасо е : Pablo Diego José Francisco de Paula Juan Nepomuceno María de los Remedios Cipriano de la Santísima Trinidad Martyr Patricio Clito Ruíz y Picasso .

2. Когато се е родил акушерката е помислила , че е мъртво роден . Самото раждане на твореца е било толкова трудно и се е родил прекалено слаб , без никакви признаци на живот , жената която е помагала го е оставила настрани , за да може поне да спаси майка му . Към живота го връща неговият чичо , които е доктор . Духнал малко дим в лицето на малкия Пабло и така живота се върнал в малкото му телце .

3. Първата дума ,която Пабло Пикасо произнесъл била молив . Той казал само "piz" , което е съкратено от "lapiz" , испанската дума за молив.

4. Първата картина- той рисува само на девет години и се казва Le Picador , конник които участва на корида . Иначе от всички изкуствоведи за начало на творчеството му се смята картината La première communion , изобразяваща неговото семейство . Това става 6 години по-късно.


5. Пабло Пикасо е бил ужасен студент - не защото е бил глупав , а прекалено мързелив .


6. Първата работа на художника е когато подписва договор в Париж през 1910 г. с търговеца на картини Pere Menach за скромната сума от 150 франка на месец.

7. Пикасо и кражбата на Мона Лиза - когато през 1911 година е открадната от Лувъра картината той и неговият приятел поетът Guillaume Apollinaire са обвинени от полицията в Париж , но по-късно са освободени и всички обвинения са свалени .

8.Кубизмът едно ново начало - през 1909 година заедно с Georges Braque , Пабло Пикасо става основател на движението кубизъм . Всъщност името на този стил в изобразителното изкуство го измисля критикът Louis Vauxcelles , които забелязва , че творбите и на двамата са направени от много и различни по форма кубове .

9. Пикасо е бил истински Playboy - за това говорят хилядите писма които е писал и съответно получавал . Не се знае точната бройка на всичките му любовни походи , но със сигурност са били близки до легендарният Казанова .


Етикети: , , , ,

Exchange.bg

0 коментара:

Публикуване на коментар

Абонамент за Коментари за публикацията [Atom]

<< Начална страница